Výberové konanie

VK/2023/5065 - generálny štátny radca - vedúci štátny zamestnanec - generálny riaditeľ sekcie


Detaily výberového konania


Názov:
VK/2023/5065 - generálny štátny radca - vedúci štátny zamestnanec - generálny riaditeľ sekcie

Aktuálny stav:
Vyhlásený výsledok - úspešné
Druh výberového konania:
širšie vnútorné výberové konanie
Počet obsadzovaných miest:
1
Dátum vyhlásenia:
5. December 2023
Termín na podanie žiadosti:
12. December 2023
Počet prihlásených uchádzačov:

Služobný úrad:
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
Sídlo služobného úradu:
Námestie Ľ. Štúra 1 Bratislava - mestská časť Staré Mesto 812 35
Organizačný útvar:
sekcia posudzovania vplyvov na životné prostredie
Okruh uchádzačov:
štátni zamestnanci a nadbytoční štátni zamestnanci všetkých služobných úradov

Odbor štátnej služby:
2.20 - Životné prostredie
Funkcia:
generálny štátny radca
Vedúci štátny zamestnanec:
generálny riaditeľ sekcie
Druh štátnej služby:
stála štátna služba
Miesto výkonu:
Námestie Ľ. Štúra 1 Bratislava - mestská časť Staré Mesto 812 35

Najnáročnejšia činnosť:

Koordinovanie celoštátneho a medzištátneho systému s najširšími vonkajšími a vnútornými väzbami na ďalšie zložité a rozsiahle systémy rôznych odborov a smerov s dôsledkami za rozhodnutia s celoštátnym a medzinárodným dosahom na úrovni ministerstva.

Detaily:

Koordinovanie v oblasti prípravy a implementácie strategických, koncepčných, plánovacích, legislatívnych, metodických, organizačných, riadiacich a kontrolných úloh ministerstva, vyplývajúcich zo zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (posudzovanie vplyvov navrhovaných činností a posudzovanie vplyvov navrhovaných činností presahujúcich štátne hranice, posudzovanie vplyvov strategických dokumentov s celoštátnym dosahom v spolupráci s rezortným orgánom a posudzovanie vplyvov strategických dokumentov presahujúcich štátne hranice, vyhodnocovanie súladu projektov z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie predkladaných v rámci žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku zo zdrojov EÚ v programovom období 2021– 2027 a komunikácie s predkladateľom tzv. veľkého infraštruktúrneho projektu v rámci vykonávania kontroly a vyhodnocovania súladu projektov z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie) a vyplývajúcich zo zákona 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tvorba štátnej politiky, spolupráca na tvorbe referenčných dokumento no najlepších dostupných technikách (BAT)). V súlade so zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 10/1996 Z. z. o kontrole v štátnej správe v znení neskorších predpisov riadi a zodpovedá za odbornosť a organizačnú činnosť sekcie. Zabezpečovanie medzinárodnej spolupráce v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie, integrovanej prevencie a kontrole znečisťovania životného prostredia, a právne záväzných aktov EÚ, rozhodnutí EK, medzinárodných dohovorov, Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, uznesení národnej rady a jej výborov, uznesení vlády a jej poradných orgánov, poradných orgánov ministra a ministerstva.


Predpoklady:

vek najmenej 18 rokov a menej ako 65 rokov spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu ovládanie štátneho jazyka bezúhonnosť

Odpis z registra trestov:
Áno
Vzdelanie:
vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
Cudzí jazyk:
Nie
Zdravotná spôsobilosť:
Nie

Na obsadzovanom mieste môže štátnu službu vykonávať len štátny občan Slovenskej republiky:
Áno
Vyžaduje sa oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami:
vyžaduje sa pre stupeň utajenia „Dôverné“ u vybraného úspešného uchádzača po jeho prijatí na obsadzované miesto

Ďalšie požiadavky:

Do výberového konania sa môže prihlásiť aj uchádzač, ktorý má ku dňu prihlásenia sa do výberového konania ukončené ako najvyššie dosiahnuté vzdelanie vysokoškolské vzdelanie I. stupňa. V takom prípade sa však v zmysle Prílohy č. 2 k zákonu o štátnej službe (zákon č. 55/2017 Z.z.) vyžaduje aj 5 rokov praxe v oblasti vykonávania činnosti, ktorá má rovnaký alebo obdobný charakter ako činnosť vykonávaná na príslušnom štátnozamestnaneckom mieste podľa opisu štátnozamestnaneckého miesta. Teda od uchádzača, ktorý má ku dňu prihlásenia sa do výberového konania ukončené ako najvyššie dosiahnuté vzdelanie vysokoškolské vzdelanie I. stupňa, sa celkovo vyžaduje 8 rokov praxe, a to:
a) 5 rokov praxe v oblasti vykonávania činnosti, ktorá má rovnaký alebo obdobný charakter ako činnosť vykonávaná na príslušnom štátnozamestnaneckom mieste podľa opisu štátnozamestnaneckého miesta (požiadavka vyplývajúca zo zákona o štátnej službe)
a zároveň navyše
b) 3 roky praxe v oblasti vykonávania činnosti, ktorá má rovnaký alebo obdobný charakter ako činnosť vykonávaná na príslušnom štátnozamestnaneckom mieste podľa opisu štátnozamestnaneckého miesta (požiadavka vyplývajúca z opisu obsadzovaného štátnozamestnaneckého miesta).

Označenie všeobecne záväzných právnych predpisov, tém alebo oblastí, ktoré budú v rámci výberového konania overované: najmä Ústava Slovenskej republiky; všeobecný geopolitický prehľad; zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vykonávacie predpisy; zákon č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov; zákon č. 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Na obsadzovanom štátnozamestnaneckom mieste sa vyžadujú nasledujúce schopnosti a osobnostné vlastnosti: analytické, koncepčmné a strategické myslenie, riadiace schopnosti, rozhodovacia schopnosť, schopnosť pracovať pod tlakom, komunikačné zručnosti.


Miesto na podanie elektronickej žiadosti:
https://open.slovensko.sk/vk
Miesto na podanie papierovej žiadosti:
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Námestie Ľ. Štúra 1 812 35 Bratislava
Predpokladaný termín uskutočnenia výberového konania:
január
Predpokladané miesto uskutočnenia výberového konania:
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Námestie Ľ. Štúra 1 812 35 Bratislava
Spôsob vykonania výberového konania:
písomná časť a ústna časť

Kontaktná osoba


Meno:
JUDr. Tatiana Bartošiová
Telefónne číslo:
+421259562369