Vyhlásené obstarávanie

Upgrade planetária na 4K projekciu


Detaily obstarávania

Zdroj:
Obstarávateľ:
Slovenská ústredná hvezdáreň
Typ obstarávania:
Služby
EU fondy:
Nie
Odhadovaná suma(Bez DPH):
177 600,00
Mena:
EUR
Hlavný CPV kód:
92100000-2
Elektronická aukcia:
Neuvedené
Rámcová dohoda:
Nie
Postup:
Iný jednofázový postup
Dátum vyhlásenia:
17. Jún 2024
Lehota na predkladanie ponúk:
28. Jún 2024
Dátum otvárania ponúk:
28. Jún 2024
Ponuka musí platiť do:
Dátum neuvedený
Miesto otvárania ponúk:
Slovenská ústredná hvezdáreň, sekretariát, Komárňanská 137, 947 01 Hurbanovo
Elektronické objednanie:
Neuvedené
Elektronická fakturácia:
Áno
Elektronické platby:
Neuvedené

Ponuky vyhodnotené podľa

Kritérium:
Cena
  • Najnižšia cena za dodržania všetkých zadaných podmienok

Opis obstarávania

Zákazka v sebe zahŕňa realizovanie upgrade planetária, ktoré bolo v prevádzke od roku 2015 s rozlíšením 1,6K. Upgrade zahŕňa inštalovanie už obstaraných dvoch projektorov na stenu, rozšírenie úložiska v adekvátnej veľkosti pre uloženie dát na 4K fulldome projekciu (v súčasnosti počet využívaných filmov je 30 v celkovej dĺžke 8 hodín) s postupným navyšovaním počtu filmov. Planetárium využíva systém SkyExplorer od RSA Cosmos, v ktorom má inštitúcia zrealizovaných niekoľko desiatok predprogramovaných skriptov. Predpokladá sa dodávka kompatibilného systému, ktorý bez problémov dokáže spracovať a ďalej využívať tieto skripty. Súčasťou dodávky musí byť aj produkčné centrum pre realizovanie vlastných fulldome programov s možnosťou vyrendrovania skriptov do bežne používaných fulldome formátov.

Všetky poskytované komponenty upgradu planetária musia byť nové a v čase realizácie ponúkané vybavenie musí zodpovedať najnovšiemu technickému vývoju. Hodnoty výkonov uvedené v ponuke dodávateľa musia zodpovedať súčasnému technickému vývoju.

Všetky dodané zariadenia musia byť ovládané z jedného softvérového programu vyvinutého pre použitie v planetáriu. To znamená, že ovládací softvér systému musí byť rovnaký, ako softvér poskytnutý v prezentačnom tablete. Na tablete musí byť k dispozícii interaktívne zobrazenie kupoly, aby sa lektori mohli pohybovať v priestoroch planetária bez obmedzenia a zároveň mali možnosť vidieť identický obraz v tablete, ktorý sa zároveň premieta na zobrazovacej ploche planetária. Rozhranie softvéru a intenzita osvetlenia monitorov musia byť nastaviteľné, to znamená, že monitory grafického rozhrania musia byť stmievateľné a umožňovať lineárne ovládanie jasu, aby sa predišlo rušivým svetelným efektom. Obraz oblohy generovaný v reálnom čase a predpripravené pomocné zobrazenia (fotky, videá) musia byť zobrazované rovnakým softvérom, aby bolo možné ich prelínanie.

Používané databázy pre generovanie hviezdnej oblohy musia byť schopné aktualizácie z databáz a simulácií vyplývajúcich z aktuálneho stavu výskumu vesmíru. Celá inštalácia musí byť vykonaná v súlade s pravidlami špecifickými pre stavbu planetária, ako aj bežnými bezpečnostnými normami týkajúcimi sa týchto zariadení. Elektroinštaláciu pre dodané zariadenia zabezpečí SÚH Hurbanovo.



Počítačové úložisko:

Generátory obrazov budú dodané a nainštalované v technických priestoroch SÚH. Dodávateľ poskytne potrebný počet inštalačných rackov. Tieto musia byť prispôsobené využitiu pre 4K projekciu (prenosová rýchlosť, kapacita úložného priestoru a pod.).

Generátory obrazov musia spĺňať nasledovné minimálne špecifikácie:

- CPU Intel Xeon 2,9 GHz, vyrovnávacia pamäť 16 MB, 8 jadier, 16 vlákien, turbo rýchlosť 5,1 GHz

- 64 GB pamäte DDR4 na frekvencii 3200 MHz

- Grafické karty nie staršie ako architektúra Ada Lovelace s pamäťou 12 GB GDDR6.

- SSD pre uloženie systému a dát simulačného softvéru ako aj úložná kapacita cca 20 hodín videosekvencií v rozlíšení 4K-3D.

Premietané formáty obrazu musia spĺňať nasledovné:

- Obraz generovaný zo simulačného softvéru, ktorý zobrazuje dianie na oblohe v reálnom čase, alebo v čase podľa potrieb lektora.

- videosekvencie v bežných formátoch, najmä XVID-H.263, AVC-H.264, HEVC-H.265.

- sekvencie obrazov získaných streamovaním z externého zdroja.



Hlavný počítač

Ovládací systém planetária musí umožňovať ovládanie zariadení súvisiacich s fulldome videoprojekciou, ozvučenie miestnosti, osvetlenie a akúkoľvek platformu na výmenu alebo zdieľanie dát, z centrálneho pultu.

Hlavný počítač musí spĺňať minimálne nasledovné špecifikácie:

- CPU Intel Xeon 2,9 GHz, vyrovnávacia pamäť 16 MB, 8 jadier, 16 vlákien, turbo rýchlosť 5,1 GHz

- 64 GB pamäte DDR4 na frekvencii 3200 MHz

- Grafické karty nie staršie ako architektúra Ada Lovelace s pamäťou 12 GB GDDR6.

- SSD umožňujúce uloženie systému, dát simulačného softvéru ako aj úložnú kapacitu cca 20 hodín videosekvencií v rozlíšení 4K-3D. Súčasťou počítača musí byť tiež záložný diskový systém ktorý v prípade poruchy disku umožní jednoduchou výmenou diskov uviesť planetárium opäť do prevádzky.



Produkčný notebook:

SÚH má záujem realizovať výrobu vlastných programov nielen formou predprogramovaných skriptov, ale tiež vyrendrovaných ucelených fulldome filmov v bežných videoformátoch. Súčasťou dodávky musí byť aj produkčný softvér s notebookom.



Ovládací tablet:

Planetárium musí byť ovládateľné pomocou tabletu, aby operátor mohol robiť prezentáciu priamo pred publikom.



Digitálna projekcia:

Projektory

SÚH disponuje sadou dvoch projektorov vrátane vhodných objektívov pre fulldome projekciu:

- SONY VPL - GTZ240 s objektívmi VPLL – Z7013 SONY

- Objektívy Rybie oko NAVITAR s podpornou montážou.

Dodávateľ ich musí nainštalovať, zrealizovať vhodnú podpornú montáž projektorov a uviesť ich do prevádzky. Priestor pre inštaláciu projektorov je obmedzený, nakoľko vzdialenosť premietacej plochy od steny je 40 cm.



Autokalibrácia:

Súčasťou dodávky musí byť „autokalibračný“ systém nastavenia videoprojektorov.



Softvér:

SÚH v súčasnosti využíva v planetáriu astronomický softvér SkyExplorer vo verzii 3.2. V priebehu využívania softvéru bolo vytvorených niekoľko desiatok softvérových skriptov, ako súčasť programovej ponuky. Preto sa vyžaduje plná kompatibilita s už vytvorenými skriptami.



Záručná doba:

Vyžadovaná záručná doba na servis je minimálne 5 rokov. Počas tejto doby sa vyžadujú všetky podporné služby na odstránenie vzniknutých závad systému planetária servisným technikom do 48 hodín.



Zabezpečenie servisných prehliadok:

Minimálna doba zabezpečenia servisných prehliadok systému je 3 roky vrátane vykonania potrebných servisných zásahov. Počas tohto obdobia musí dodávateľ raz ročne prísť do SÚH skontrolovať celý dodaný systém, zrealizovať jeho servisnú údržbu a aktualizovať softvér, ak je to potrebné pre jeho plynulý chod.



Zaškolenie:

Dodávateľ sa zaväzuje zahrnúť do svojej ponuky školenie na SÚH v rozsahu minimálne 1 týždeň s počtom účastníkov 6 osôb.



Doplňujúce informácie

Vo vestníku neboli nájdené doplňujúce informácie.